Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 4 gostiju na mreži

Young Reporters for the Environment - YRE

mladi_ekoreporteri

Mladi eko-reporteri - Young Reporters for the Environment - YRE je program Fondacije za ekološku edukaciju (Foundation for Environmental Education - FEE) osmišljen za učenike i profesore srednjih škola.

Trenutno u programu učestvuje preko 400 škola iz 17 zemalja svijeta (uglavnom Evrope).

Osnova programa je međunarodna web stranica http://youngreporters.org/ koja povezuje učenike i škole, osigurava im prikupljanje i razmjenu podataka te istovremeno funkcioniše kao informativna agencija preko koje učenici sprovode svoje projekte, formiraju timove, sarađuju, objavljuju članke i fotografije te informišu javnost o problemima zaštite okoline.

Program se može sprovoditi kroz redovan nastavni proces, te kroz vannastavne aktivnosti iz područja biologije, geografije, fizike, hemije, istorije, informatike,stranih jezika i drugih predmeta.

Svaka grupa mladih eko-reportera uključena u program može definisati sopstveni istraživački projekt o lokalnim problemima okoline u okviru jedne od sedam tema:

1) poljoprivreda,
2) gradovi,
3) obala,
4) energija,
5) otpad,
6) voda i
7) klimatske promjene.

Projekt mora biti osmišljen tako da učenici prikupljaju i obrađuju informacije o okolini te da ih kroz različite medije prenose lokalnoj javnosti.

Mladim eko-reporterima koji žele da sarađuju sa vršnjacima iz drugih gradova u zemlji odnosno iz drugih država, web stranica pruža alate za povezivanje sa školama u svijetu koje se u okviru svojih projekata bave istim problemima životne sredine.