Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 3 gostiju na mreži

Plava zastavica

plava_zastavica

Plava zastavica je ekskluzivno eko-obilježje koje će tokom ljeta 2010. godine biti dodjeljeno za 2.884 plaža i 627 marina u 33 zemlje sjeverne hemisfere (Evropa, Maroko, Tunis i Kanada), a pilot program počinje da se primjenjuje u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te na Trinidadu i Tobagu.

Program “Plava zastavica” vodi nezavisna neprofitna organizacija The Foundation for Environmental Education - FEE (Fondacija za ekološku edukaciju) sa sjedištem u Kopenhagenu, gdje se nalazi i medjunarodna koordinacija programa.


Plava zastavica je simbol visokih standarda zaštite životne sredine kao i kvalitetnih sanitarnih i bezbjednosnih uslova na plažama i marinama. Sastavni dio programa je i ekološko obrazovanje kao i informisanje javnosti, vlasti i turističkih aktera o zaštiti životne sredine.


Ideja o Plavoj zastavici je rodjena 1986. godine u Francuskoj, gdje je nekoliko obalnih opština dobilo ovaj simbol zahvaljujuci rezultatima u tretmanu otpadnih voda i kvalitetu vode za kupanje. Naredna, 1987. godina je bila Evropska godina životne sredine, kada je Fondacija za ekološku edukaciju u Evropi (FEE) prezentovala koncept ove kampanje, koju je Evropska komisija prihvatila kao jednu od aktivnosti na polju zaštite životne sredine u Evropskoj Uniji.


Francuski koncept Plave zastavice je potom razvijen na evropskom nivou kako bi uključio druge oblasti ekološkog menadžmenta, kao što je upravljanje otpadom, te planiranje i zaštita obalnog područja.
Pored plaža, i marine su postale kandidati za Plavu zastavicu.


U prvoj godini kampanje, u deset zemalja 244 plaža i 208 marina bilo je obilježeno Plavom zastavicom, da bi taj broj nakon dvadeset godina porastao na preko 3000 lokacija. Vremenom su se i kriterijumi promjenili i postali strožiji i striktniji. Od 1992. godine svi kriterijumi za Plavu zastavicu su postali isti za sve zemlje koje učestvuju u Kampanji. Poslednja promjena kriterijuma je uradjena 2010. godine.
U početku, ovo je bila isključivo evropska kampanja koja je od 2001. godine prešla i na druge kontinente - sada se primjenjuje i u Južnoj Africi, zemljama Magreba, karipskim zemaljama, Brazilu, Kanadi i na Novom Zelandu, odnosno u preko 40 zemalja.

Domaću internet prezentaciju Plave zastavice možete pogledati ovdje.